Maras a Moray - solná pole a úžasná stavba

Rádi měníme naše plány, a proto se naše cesta kolem světa rozrostla o další dvě zajímavá místa v okolí Cusca. Těmito místy je Maras a Moray. No a aby to byl ještě více zajímavý výlet, tak jsme se dostali neplánovaně i na místo, kde nám několik místních žen ukázalo, jak se vyrábí materiál pro oblečení z Alpaky.

Návštěva manufaktury oblečení

Manufaktura oblečeníArequipě jsme během free walking tour narazili na malou továrnu oblečení z Alpaky. Dozvěděli jsme se zde spoustu zajímavých věcí, ale až během tohoto výletu jsme viděli, jak některé postupy fungují ve skutečnosti. V jedné zapadlé vesničce, Chincherro, cca hodinu jízdy autem od Cusca jsme navštívili místní manufakturu. Místní ženy nám ochotně ukázaly, jak se vytvoří příze pro tkaní oblečení a hned na to i jakým způsobem se barví pomocí přírodních materiálů. Základem barvení je v tomto případě parazit, který žije na bodláku. Tento parazit po rozdrcení změní barvu z bílé na červenou a pomocí dalších přírodních přísad se vytváří nové a nové barvy. No a nakonec nás dámy zasvětili do místních zvyků, kde například podle způsobu, jakým jsou vytvořeny copy z vlasů se pozná zda je žena svobodná či nikoliv;-)

Maras

MarasDalší zastávkou bylo pro nás milé překvapení. Dostali jsme se do solných polí! Pokud jste nikdy nic takového neviděli, tak věřte, že první pohled vás dostane. Tato pole, která jsou vzdálena cca 25 minut autem od Moray jsou naprosto fascinující. Je jich zde přes 3000 a každé z nich je pečlivě opracováváno. V blízkosti se nachází město, kde každá rodina vlastní a zpracovává sůl z několika desítek těchto polí. 85% soli je čistý export a pouhých 15% využije samotné Peru. Pole jsou napájena z teplé slané vody, která se přivádí pomocí sofistikovaných kanálů z místního vulkánu (proto je teplá). Sůl se zde vypařuje a sklízí zhruba každý měsíc. Sklízí se v cca 3-5 vrstvách dle využití od jedlé soli po sůl na koupel apod.

Moray

MorayMoray je jedno z nejvíce zajímavých míst Incké říše. Je zajímavé hlavně svou funkčností a propracovaností. Skoro se nechce ani věřit, že něco takového mohl vytvořit člověk. Je to doslova mikroklimatická zemědělská experimentální stanice. Architektura je postavena na soustavě poschodí/teras, které byly zavlažovány velmi chytrým mechanismem. Hlavní částí byl přívod vody podzemními kanály. Inkové prý vykopali kanály z místního vulkánu a pak je zaházely, aby byly podzemí. Hmmm, nějak se nám tomu nechce věřit, že to dokázali udělat sami. Další částí je systém, jakým jsou postaveny terasy. Jsou z různých vrstev od zeminy na povrchu přes písek a kamení pod povrchem. Díky tomu zde byla voda udržována i v době sucha. A teď to nejlepší. Každá z teras má jinou teplotu a to jsou jen pár metrů od sebe! Je to neuvěřitelné, ale je to opravdu tak. Na vlastní kůži jsme zjistili, že přímo uprostřed v nejmenším kruhu je největší teplota a stačí, abyste se posunuli o jedno podlaží terasy výš a je vám chladněji. Dle měření je rozdíl teplot mezi spodním a vrchním patrem 15°C! Díky tomu na tomto místě, které je cca 3500 metrů nad mořem, se zde dalo pěstovat exotické ovoce.

Jak se dostat do Moras a Moray

Všechna tři zmíněná místa lze jednoduše a vcelku levně pořídit u turistických agentur v Cuscu. Celodenní výlet vás vyjde na krásných 30 PEN/osobu (cca 220 CZK) i s průvodcem! Cena neobsahuje vstup na Moray, který můžete získat v ceně vstupného na Ollantaytambo, viz náš článek. Na Maras se poté platí vstupné 10 PEN/osobu (cca 73 CZK). Celý výlet lze samozřejmě absolvovat i po vlastní ose, ale vyjde to dráž, máte to bez průvodce a bez šance stihnout všechna tři místa v jeden den.

 

 

This post is also available in: English

Pavel

Pavel

Blázen do počítačů, motorkář, cestovatel a samec.

2 Komentářů

  • Alena

    Hezky vypraveni a hezky fotky. Ten fotbalovej tym pobavil :]
    Zdravim a uzivejte, Aja (z ficzech.cz)

    03/05/2015 at 20:38
    • Pavel
      Pavel

      Ahoj Alenko,
      dekujeme a jsme radi, ze se clanek libil 😉 Brzo budou dalsi a dalsi…
      Mej se krasne a pozdravuj Filipa i Mateje 😉
      S pozdravem Pavel a Marta

      03/05/2015 at 20:50
VLOŽIT KOMENTÁŘ